Публикувано на:

Използването на ламинат за интериорни врати

Ламинирани интериорни врати

На вътрешния пазар на продукти в последно време крилата със синтетично покритие започват да се появяват все по-често. Преди това за такава декорация е използвана специална меламинова хартия, която се използва широко в мебелната промишленост. Това покритие обаче не може да осигури висококачествено прилепване към повърхността на продукта, което донася определени неудобства при продължителна употреба.

Един от най-известните материали, използвани в производството на врати,  днес е ламинатът. Конструкциите на вратите, завършени по този начин, изглеждат като дървени листове. Благодарение на използването на съвременни технологии в производствения процес, е възможно да се пресъздава или симулира почти всяка повърхност, включително груба каменна конструкция или фино тъмно дърво. Интересен факт е, че ламинатът влиза сред видовете покрития при входните врати.

Предимствата на ламинираните врати

  • Висока устойчивост на влага;
  • Лесна поддръжка и грижа;
  • Голям избор от архитектурни решения и цветове, което предоставя широка възможност за реализиране на различни дизайнерски идеи;
  • Екологичност и безопасност;
  • По-висока устойчивост на издрасквания в сравнение с фурнированите врати;
  • Възможността за инсталиране навсякъде, независимо от стила на жилището;
  • Дългосрочна експлоатация със запазване на всички първоначални технически характеристики и потребителски качества.

Сред недостатъците на тези врати са невъзможността за възстановяване в случай на сериозни повреди. В допълнение, такива продукти имат невероятно гладка и равна повърхност, което е доказателство за техния неестествен произход.

Технология

Текстурната хартия с нанесен върху нея шаблон, използван за създаване на покритие, е импрегниран със синтетична смола, което увеличава здравината на материала. На следващия етап подготвената основа е свързана с флеселин субстрат, загрята под въздействието на високи температури и преминава през преса. Достатъчната дебелина на крилото на вратата позволява да се пресъздаде дълбоката и богата структура на дървото с характерната му влакнеста повърхност. Ламинатът не изисква допълнителна обработка с лак .

Продуктите, направени по технологията на горещо ламиниране, се характеризират с повишена гъвкавост в сравнение с моделите, направени по метода на студено. Поради това всякакви орнаменти могат да бъдат нанесени върху крилото на вратата. За да се направи текстурата най-подобна на естественото дърво, тя преминава през процес на щамповане по време на производството.

Отличителна черта на интериорните врати с такъв завършек е водоустойчивият ефект. Това Ви позволява да инсталирате такива конструкции в трапезарията, в кухнята, в тоалетната, банята и други помещения с висока влажност.