Публикувано на:

Порта Нова в град Брага

Porta Nova Portugaliya

История на построяване

Герб Порта Нова Португалия

Порта Нова е съоръжение, тип арка, която се намира в град Брага, Португалия. Тя е завършена през XVIII век. През средните векове, портата е служила като ориентир за хората – била е крайната граница на града.

Портата е дело на архитект Андре Суареш. Оформянето на сегашния ѝ облик отнел двеста години, като през тях, портата е търпяла известни изменения, касаещи декорацията на портата.

През XVI век на мястото на Порта Нова, се е издигала друга врата, която била премахната от Диого де Соуза, тогавашният архиепископ. Той издава заповед за строеж на Порта Нова, която да бъде изработена в бароков стил.

Жозе де Браганса е архиепископ през XVII век, тогава той поръчва промени по портата –добавени са редица декорации в стил рококо, както и е изработен и поставен герба на град Брага.

През столетието на XVIII век, архиепископ Гаспар де Браганса, превръща Порта Нова от градска порта в арка на победата. В източната ѝ част е поръчана и поставена статуята на Богородица. Източната част на портата е оформена в неокласически стил, докато в западната част, портата е в стил барок.

Параметри на съоръжението

Порта Нова е с ширина 10 м. и височина 16 м. Арката е с височина 9 м. Построена е изцяло от бетон и бетонни плочи. Издигнати са четири колони, които са разделени по две от всяка страна на портата. Между колоните има само един проход, тип арка, на който през вековете, никога не е слагана врата. От построяването си, до наши дни, портата никога не е била затваряна. През нея е позволено да преминават и автомобили.

Любопитно

Съществува португалска народна поговорка, която гласи, че всеки който не затваря вратата след себе си, е от Брага. Португалската приказка е измислена по повод на това, че Порта Нова е първата порта, която не се затваря.

Днес местоположението на Порта Нова е в непосредствена близост до дворецът Башкаинюш. Всички посетители на града могат да се насладят на архитектурата, която продължава да стои гордо през вековете!