Публикувано на:

Интериорни врати – за какво да внимавате

Интериор за всекидневна

Понякога хората не желаят да ангажират професионалист, а желаят да се справят сами с всичко вкъщи. При закупуването на интериорни врати обаче има неща, на които трябва да наблегнете, за да не се изправите пред непредвидени обстоятелства и то с неприятен завършек. Ще Ви разкрием някои особености, които да предвидите преди да си поръчате врати.

Размери на отворите при интериорните врати

Схема за взимане на размери при интериорни врати

 

Вземането на точни размери е едно от най-важните неща, преди всичко останало. Ако не сте определили точно параметрите, то поръчаните интериорните врати има голяма вероятност да се окажат непотребни. Ако все пак могат да се поправят, това предполага проблеми като доплащане за разликата на крилата и касите и допълнително забавяне на поръчката.

За коректно взимане на размери е препоръчително да бъдат отстранени старите первази и каси, а и подовата настилка да е готова. Записват се мерките на крилото – в ширина и височина, като се определя и ширината на зида. По време на измерването внимавайте да не се пропусне за евентуална денивелация на отворите!

​ Подходящи интериорни врати

Селектирането на най-подходящите модели врати за съответните помещения, също е важна стъпка. Тя включва съобразяване с:

  • пълнеж;
  • материал на изработка;
  • покритие;
  • технически характеристики.

Имайки предвид спецификациите на моделите, лесно ще изберете най-удачните врати за Вашия дом.

​ Посока на отваряне при интериорните врати

Отваряне на интериорна врата

 

Правилната посока на движение на крилото също трябва да се заяви по време на поръчката. Изключение правят безфалцовите интериорни врати, при които посоката може да се реши окончателно, дори по време на поставянето. Посоката на отваряне се обуславя от удобството при ползване и големината на пространството, като при тесни стаи винаги може да се спрете на модел с плъзгащ механизъм. Попитайте за опциите в магазина!

Окомплектовка на интериорните врати

Избирайки своите интериорни врати се запознайте с комплекта на вратата, а именно какво влиза в посочената ѝ цена. Понякога има вероятност да се изненадате, че трябва да доплащате за панти, дръжки, каса, первази и т.н. Информирайте се дали получавате всичко необходимо за монтаж като пяна, брава, болтове, дръжки, панти, насрещник. Не забравяйте первазите и попитайте дали ще дойдат готови – изрязани под 45 °или по-време на монтажа сами ще трябва да ги подготвяте.

Поддръжка на интериорните врати

И накрая след монтажа не пропускайте факта, че интериорните врати искат своята поддръжка. Важно е да се запознаете с възможностите за почистване, съобразно съответното покритие. Винаги препоръчваме да не се използват препарати, а само и единствено кърпа навлажнена с хладка вода. Периодичното смазване е следващата стъпка. То се извършва на два три месеца. Включва всяка метална част – панти, патрони, брави, дръжки. Смазването трябва да се извършва с Графитна смазка или аналогично с Бяла грес, за да се избегнат проблеми във времето с ползването на вратите.

След изписаното дотук, все пак ако не сте се сигурни с монтирането на интериорни врати, както и с взимането на размери за тях, е да се доверите на професионалист. Той най-добре знае как това да се извърши напълно безпроблемно.