Публикувано на:

Видове покрития на входните врати

дървена входна врата за къща

Днес ще отделим време да се запознаем с видовете покрития на входните врати. Сами знаете, че входната врата е една от най-наложителните и важни покупки за Вашия дом. Освен нейните технически характеристики, от които се вълнувате, добре е да се обърне внимание и на покритието ѝ. Много е вероятно да не си давате сметка, от какво голямо значение е покритието, но можем да Ви уверим, че има огромно значение, тъй като, ако материалът под него не е добре защитен, то в съвсем скоро време ще се повреди. В общи линии в зависимост от това на какви влияния ще бъде подложена входната Ви врата, има различни видове покрития. Такива, които отговарят на изискванията за излагане на атмосферни влияния, такива които не се драскат, а и с UV защита покрития и още много други.

Входни врати изложени на атмосферни влияния

Ще започнем с входните врати, които ще бъдат изложени на директна слънчева светлина и съответно дъжд, влага и различни температури. При тези условия освен, че вратата е необходимо да бъде метална, тя трябва да е с покритие, което притежава следните свойства:

  • да издържа на температурните разлики;
  • да има UV защита, за да не се наруши покритието;
  • хубаво е да е прахобоядисана.

Входни врати за открити помещения

 

Освен горе изброените изисквания за входна врата за външни неблагоприятни условия, трябва да се поинтересувате обковът от какъв материал е, защото, ако той не е от неръждаем материал, то се обезсмисля цялата покупка.

Входни врати, които се монтират в закрити помещение като вход или етаж на блок или къща, никак не значи, че не трябва да притежават свойствата на входните врати, които се излагат на атмосферни влияния. При тях просто можем да изключим изискванията си за UV защита на покритието им. Имаме по-голям избор на модели с различни покрития, когато входната вратата е монтирана на закрито.

Тогава покритието може да бъде:

  • лаково;
  • ламинирано;
  • PVC;
  • боядисано и др.

Тези възможни покрития са достатъчно надеждни, тъй като температурата и влагата се движат в много малки граници.

Изключително важно е да се запознаете със съотношението между материала, от които е изработена входната врата с покритието върху него, така си гарантираме успешна покупка в перспектива. Освен изискванията по покритието вижте и още с какво да се съобразите, купувайки входна врата!