Публикувано на:

Aкустична изолация на врати

Акустична врата

Акустичната изолация е една много нашумяла технология в последно време.

Всеки има нужда от уединение, а напоследък градският шум и напрегнатото ежедневие все повече навлиза в нашия ритъм на живот. Тишината понякога е наложителна, за да можем да отпочинем и да имаме свеж старт на деня, например. Ето, затова такава врата с акустична изолация е все по желана на пазара.

Шумът, който влиза в стаята е намален до минимум, като това се отнася и за този, който излиза при този тип шумоизолация. Стандартните врати (тук не говорим за тези изработени от изцяло дървен материал) са кухи – съответно е ясно, че шумо изолацията е минимална. За акустичните интериорни врати материала на изработване е специален, също така имат пълнеж и гумено уплътнение, което спомага за минималното проникване на шум в стаята, в която е поставена вратата.

Материали, които се използват за изолация на вратите

Човешкото ухо не възприема децибели по-ниски от 15 dB. Най-често материалът, от който са изработени вратите са МДФ или ХДФ и това е добър материал, но при тези направени от ПДЧ или ПВЦ изолацията е минимална и не са достатъчно надеждни за така желаната тишина. Най-често от такива акустични врати се възползват хотели – причината е ясна максимален комфорт и спокойствие за клиентите им. Звукоизолиращите врати се изработват от специална пяна, пълнеж или дървена плоча. Те служат като буфер, който спира шума и така получаваме желаната тишина и релакс. Пример можем да Ви дадем с избор на пълнеж в серия вътрешни врати Граде – пчелна пита, ПДЧ (перфорирано), изцяло плътно крило.

За студиа например, е задължително да има изолация на шума, там, както стените, така и вратата трябва да е от изолиращ материал, иначе няма да има смисъл да се прави изолирана стая.

Най-голяма изолираща степен има модел врата с клас Rw=42 dB, те също са с висок клас на защита, ако възникне пожар до тридесет минути издържат на напрежението.

Акустични врати

Акустичните врати са не само по-практични, но и много по-впечатляващи. Те са по-тежки и масивни, с дизайн придобиващ по-голям стил на жилището. По-лесно се отварят, но са с плавен ход, от това също може да се забележи видимата разлика от стандартните интериорни врати.

Цветовото разнообразие е богато и моделите се различават от стандартните. Научно доказано, е че добрите звукоизолационни врати са с добро положително въздействие върху човешкото здравословно състояние. Това е така поради факта, че хората прекарват деня си в спокойна атмосфера, шумо изолирана среда и не страдат толкова често от главоболие и нервност.

Както вече разбрахте от статията този тип врати са изключителен вариант за намаляване на шума. В нашия магазин за врати в Стара Загора можете да намерите разнообразие от модели и да изберете подходящата за Вас. Вложената инвестиция ще бъде оправдана, поради многобройните предимства и перфектни характеристики, тъй като с тяхна помощ можете да повишите звукоизолацията без да се налага да правите цялостен ремонт и да влагате излишни финанси.