Публикувано на:

Вратите – интересни факти

Красиво резбована стара врата

Съдържание


  1. Интересни факти

Вратата е границата между световете, разделяща къщата – вътрешното, затворено пространство от външното, пълно с неизвестни обстоятелства. Специалната роля на този продукт се е разбирала отлично още в древността. Именно входните врати са били мястото на специално внимание при построяването на нова къща, с тях са били свързвани голям брой различни ритуали. В Древен Рим е имало дори отделно божество – богът на входовете и изходите – двуликият Янус.

Врата - Янус

Бравите за врати в продължение на много хилядолетия са претърпели значителни промени – първоначално те са били дървени, след това металите са започнали да се използват в производството.

Интересни факти

Някои интересни факти:

  • Най-старите дървени врати са намерени в Швейцария. Материал – немски клен (друго име – явор). Анализ на пръстените на дървото позволява на изследователите да предположат, че структурата е направена през IV век пр.н.е. Тоест, приблизително по същото време, когато е построен световно известният английски Стоунхендж;
  • В различни исторически епохи широко отворените порти, които сега се считат за един от най-известните символи на гостоприемството, са спасили живота на цели градове. Например, китайският командир Юже Лианг отворил градските порти по време на обсадата на града, а нашествениците са се оттеглили, предполагайки, че цяла армия ги чакала извън крепостните стени (докато всъщност Джуге Лианг е бил единственият воин);
Врата с подкова
  • В славянската митология на прага – границата между къщата и улицата, е било отделено специално внимание. За да защитят къщата и да привлекат късмет, собствениците са наковали подкова над входа на жилището (ако предметът е бил окачен от страната на улицата, то с рогата надолу, ако вътре в къщата – с рогата нагоре).
  • Ритуалното отваряне на вратата се е правило с цел да се облекчи страданието на жените при раждане. По време на появата на бебето за светлина в къщата също са се отваряли всички прозорци, а всички съществуващи възли в дома са били развързани;
  • Дръжките на вратите под формата на животни или фантастични същества са влизали в употреба в Европа през Средновековието. Смятало се, че те изпълняват защитна функция – не допускат зло и нещастие в къщата.

Виждате колко значими са били вратите в отминалите времена. Днес тяхното практично използване налага някои съображения. Предлагаме Ви помощ при избор на входни врати, целяща да Ви насочи за какво да внимавате.